Ez a találkozás maga a boszorkányság.

A babonák, hiedelmek egy-egy kultúrán, népcsoporton belül elterjedt, többnyire mágikus szemléleten alapuló gondolatok, melyek évszázadokra visszanyúlhatnak a néphagyományban. Sok-sok mendemonda, babona létezik – gondoljunk például Katalinra, Erzsébetre, Orsolyára vagy éppen Zsuzsannára -, melyek eredetét homály fedi. Annyi tűnik biztosnak, hogy mind a néphagyományban gyökereznek, szájhagyomány útján terjednek, és közülük számos ma is él.

 

Ennek a 3 csillagjegynek nagy áttörést hoz az ősz

Velünk élő népi babonák

Nagyanyáinknak a mindennapi történésekkel kapcsolatban mindig volt babonás megjegyzésük, mondásuk. De vajon milyenek is a leggyakoribb feltételezések?
Az egyik legismertebb babona egy naphoz, történetesen péntek 13-ikához köthető, melyet szerencsétlen napnak tartanak.
A péntek babonája valószínűleg a húsvéti ünnepkörből,  nagypéntektől ered, „amikor a világ Megváltója a keresztre feszíttetett.” Bizonyosnak tűnik, hogy a 13-as számhoz tartozó babona is bibliai eredetű: az utolsó vacsorán 13-an vettek részt: a 12 apostol és maga Jézus.
A néphit a pénteket a gonosz napjának tartotta, ezért ezen a napon tilos volt házasságot kötni, útnak indulni, vagy bármilyen új dologba fogni. Ez a hiedelem talán ahhoz is köthető, hogy a történelemben ez volt a hóhérok napja, mert általában pénteken tartották a nyilvános kivégzéseket. A középkori babonák közé tartozik, hogy, hogy pénteken éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelent.

A cikk folytatódik a következő oldalon! Az alábbi számokra kattintva lapozhat: